Cappuccino-melk opschuimen


Een van de grootste teleurstellingen in de koffiewereld is cappuccino-melk. Zowel in de horeca als in het tankstation is het af en toe bar en boos. Maar ook thuis kan het tegenvallen, zelfs als je een heel duur espresso-apparaat hebt aangeschaft. Maar melk voor cappuccino opschuimen is geen hogere wiskunde. Het is niet moeilijk. Maar omdat het er zo makkelijk uitziet, is het zo'n teleurstelling als het niet goed lukt. Net als bij een goede biefstuk bakken. Verlaag je niet tot het niveau van cappuccino-melk met allemaal chemische troep erin, om het schuim maar te laten staan. Zorg gewoon dat je weet wat je doet.


Melk voor cappuccino opschuimen is net patisserie. Als je het proces beheerst, kan het niet fout gaan. Als het fout gaat, beheers je het proces niet. Voor starters is een melk thermometer dus verplicht. Die kosten 7 of 8 euro, haal er één en lees dan pas verder. Zonder alle natuurkundige wetenswaardigheden volgt hier een fool-proof manier. Hierop mag je natuurlijk op alle punten afwijken, maar onderstaande manier levert altijd een prachtig mooi melkschuim op.


- Start met ijskoude, houdbare volle melk in een ijskoude, niet te volle melkkan.
- Blaas de condens uit het stoompijpje.
- Breng het pijpje diep in en zet de stoom aan.
- Breng direct naar de oppervlakte zodat je een "frottend" geluid hoort.
- Net voor de 40 °C moet het pijpje dieper in de melk om the "whirlpoolen".
- Warm door tot 60 °C.
- Maak het pijpje goed schoon en blaas 2 keer door.
- Klop in 3 à 4 keer de grove luchtbellen uit de melk.
- Wals tot de melk begint te glanzen.
- U heeft nu een prachtig melkschuim voor cappuccino!

Klik hier voor de koffiecursus.



         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline iTkitchen