Culinaire Cursussen en Opleiding


TeesT verzorgt culinaire opleidingen door het hele land. Deze  worden georganiseerd door vinoloog Robèrt Verweij. Bij sommige cursussen fungeert een bekende vakidioot als gastdocent. Meer informatie over de cursussen vind je op www.TeesT.nl.


Wijncursus
De specialiteit van Robèrt. Hier geen stoffige verhalen, maar praktische kennis en kunde over wijn. Welke wijn past bij welk gerecht? Op welke temperatuur? En hoe kun je wijn het best bewaren? Theorie leer je thuis, de lessen zijn voor vragen, verdieping, gezelligheid en wijn proeven. Op de SWEN 1 wijncursus van 4 avonden proeven we 36 wijnen, op die van 9 avonden meer dan 80. De laatste leidt op voor het SWEN 2 Wijnbrevet.

Vis & Seizoen cursus
Nieuw bij onze opleidingen is de cursus Vis & Seizoen, in samenwerking met Versvishandel Jan van As. Deze cursus is een must voor iedereen die dagelijks met vis werkt. De doelgroep bestaat uit koks, ondernemers, horecapersoneel, visverkopend personeel en vishandelaren. De stichting Vis & Seizoen biedt oplossingen voor de problematiek en maakt zich al jaren sterk voor duurzame visserij en visconsumptie. Wie oog heeft voor natuur, duurzaamheid en kwaliteit, koopt immers alleen vis in het juiste seizoen.

Biercursus

Bier is de meest genuttigde alcoholische drank in Nederland. Toch weten niet veel mensen ècht iets over bier. Daarom verzorgt Robèrt deze biercursus. Doel is om de kennis over bier te vergroten. De cursus leidt op voor het Bierbrevet. Op 2 avonden proeven we in totaal zo'n 20 verschillende bieren uit de hele wereld. Bierbereiding en bierstijlen worden uitvoerig behandeld.


Theecursus

Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld. Vandaar onze samenwerking met met de wereldberoemde Dilmah School of Tea. Docent is theesommelier Robert Schinkel. Hij behandelt de geschiedenis en productie, maar ook de verschillende soorten thee. Daarnaast veel praktijk: hoe lang laat je thee infuseren en op welke temperatuur? En welke thee in welk glas?

Kaascursus
Docente op deze vierdaagse kaascursus is Betty Koster van l'Amuse, zij behoeft  bij kaasliefhebbers geen introductie. Betty is een echte kaaskenster met jarenlange praktijkervaring en uitgebreide theoretische kennis. Het doel van de cursus is de theoretische en proeftechnische kennis van kaas te vergroten. Per dag proeven we circa 15 à 20 kazen. Daarnaast besteedt vinoloog Robèrt Verweij ruimschoots aandacht aan het combineren van kaas en wijn.

Broodcursus
Meer een vakopleiding dan een gezellige workshop brood bakken. Vandaar dat we met 2 docenten werken: brooddokter Edwin Klaasen van Desemenzo en bakker Albert  Steehouder. De lesstof bestaat uit kennis en kunde. Kennis van grondstoffen en de kunst van het goed brood bakken. Je leert recepten, maar vooral onmisbare basiskennis. Waarom rijst het deeg niet voldoende? Hoe krijg je een dunne of dikke korst? Na de cursus kun je recepten en broden ontwerpen.We bakken o.a. gistbrood, zuurdesembrood en Frans brood.


Vleescursus

Docent Gertjan Kiers is een geboren slager met veel passie voor het vak. Zijn enorme kennis deelt hij graag. Kennis over bijvoorbeeld vleesrassen, herkomst en technische delen. Wat is het verschil tussen Nederlands en Iers rundvlees? En waar zit de zwezerik bij lam of kalf? Na de cursus kunnen de deelnemers dus ook zelf kwaliteit herkennen, vlees schoonmaken en de (bereidings)kenmerken noemen. Uiteraard bespreken we ook  de culinaire inzetbaarheid van het vlees. Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en orgaanvlees komen aan bod.

Cursus Wijn & Spijs combineren
Wijn en spijs combineren is tegenwoordig verplicht aan tafel. Zomaar een goede wijn schenken, dat is er niet meer bij. Nagedacht zal er worden, over smaakgehalte en zuren. Over mondgevoel en houtrijping. Dit is uiteraard een wat overtrokken beeld, maar als gastheer, gastronoom of thuiskok zul je toch wijn en spijs op elkaar aan moeten laten sluiten. Of je nu het gerecht tegen de wijn aan kookt, of de juiste wijn bij het gerecht zoekt.

Culinaire Inspiratie
Inspiratie heb je maar 20 minuten per dag. Toch wil je als chefkok of foodliefhebber gerechten bedenken wanneer jij dat wilt. Niet kopiëren, maar creëren. Supergerechten moeten geen toevalstreffers zijn, maar het resultaat van hard werken, denken en testen. TV-kok en vinoloog Robèrt Verweij heeft hiervoor een systeem ontwikkeld.

Pizza cursus
Zelf pizza bakken, van pizzadeeg en pizzasaus tot houtoven opstoken en bakken.

Pasta cursus
Zelf verse pasta maken, pasta recepten en pasta draaien met de hand of pasta machine.

Meer informatie over alle cursussen vind je op www.TeesT.nl.

         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline iTkitchen