Italiaanse kaas bij verse pasta

Pasta maken is gaaf, maar er komt een hoop warenkennis bij kijken. Vooral het gebruik van kaas is belangrijk, het is een goede smaakmaker. Vandaar hier even de kazen die komen kijken bij het pasta maken:


Gorgonzola: gepasteuriseerde koemelkkaas uit Piemonte en Lombardije. Er is een Dolce variant en een Piccante.

Grana Padano: ongepasteuriseerde koemelkkaas met 12 tot 36 maanden rijping. Oorspronkelijk uit Lombardije, nu uit een groot deel van Noord-Italië.

Mascarpone: roomkaas die gebonden is door room te koken met zuren. 25 tot 40% vet, mag overal gemaakt worden.

Ricotta: weikaas, gemaakt door het verhitten van de overgebleven wei van schapen- of koemelkkaas. Oorspronkelijk uit Zuid-Italië.

Mozzarella di Bufala: verse kaas van verhitte buffelmelk uit Zuid-Italië met een leeftijd van 1 tot 3 weken.


Parmigiano Reggiano: ongepasteuriseerde koemelkkaas met 12 tot 48 maanden rijping.
Uit de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua).
Ingekuild voer en gegist veevoer zijn verboden.

Pecorino Romano: gepasteuriseerde schapenmelkkaas van Sardinië (!) met 5 tot 12 maanden rijping.

Pecorino Toscano: (on)gepasteuriseerde schapenmelkkaas van 1 tot 4 maanden rijping uit Toscane.
Pecorino Sardo: (on)gepasteuriseerde schapenmelkkaas van Sardinië die al zeer jong verkocht kan worden. Geeft een frisse smaak, hoe ouder hoe pikanter.

Pecorino Siciliano: ongepasteuriseerde schapenmelk, fruitig en pikant.

Maar vergeet onze eigen boerengoudse kazen niet! Vooral de oudere versies kunnen prima gebruikt worden om over de pasta te worden geraspt. Want als lokale ingrediënten horen bij de Italiaanse denkwijze, wat is er dan Italiaanser? Italiaanse kaas of Hollandse kaas?


 


Meer weten over kaas en verse pasta maken?
Bezoek onze cursussen op www.kaascursus.nl en www.pastacursus.nl

Het doel van deze pastacursus is niet alleen recepten leren, maar de kennis over pasta, wijn en de Italiaanse eetcultuur te vergroten. Na deze cursus ben je een echte pasta-autoriteit!

         
  Robert . Sommelier . Teest . Wijnbar Koksonline iTkitchen